Oddities & Rarities 2024

Oddities-and-Rarities2024

MEDIA

Oddities & Rarities Playlist

LOcatIE

De Graaf Kunstenplek

Graaf van Vlaanderenplein 32

9000 Gent

19-21 april 2024

MET STEUN VAN

18_LOGO_GENT_CORPORATE_DONKERGRIJS
logo_cultuur-gent_verticaal_CMYK_turchese
UiTPAS - logo Regio Gent

 

 

West-Europa kende in de late negentiende en vroege twintigste eeuw een trend van oriëntalistische en exotische kunst, die een groot cultureel, en in het bijzonder muzikaal, oeuvre heeft gegenereerd. Dergelijke werken baden vandaag echter in bedenkelijke wateren, waarmee imperialisme, kolonialisme en culturele toe-eigening worden geassocieerd. Hoe gaan we daar als muzikanten en als publiek mee om? 

 

Het nieuwe festival Oddities & Rarities wil fungeren als een platform dat ruimte schept om op een menselijke manier met die vraag om te gaan. 

 

Oddities & Rarities is een cross-over muziekfestival waar de ontmoeting tussen verschillende culturen centraal staat. Met dit festival werpen we een nieuwe blik op Westerse muziek geïnspireerd door het Oosten. Omdat dit repertoire vaak geassocieerd wordt met haar koloniale onstaansachtergrond, wordt ze vaak gemakshalve verborgen. Via ontmoeting en dialoog wil dit project voor dit ongemakkelijk stuk muzikaal erfgoed opnieuw een plaats zoeken in het huidige culturele landschap.

Het project omvat een creatieve concertreeks met 7 concerten, gespreid over 3 dagen, waarin klassieke en wereldmuzikanten samenwerken om unieke programma’s te creëren. Dankzij de medewerking van muzikanten met internationale achtergronden, bieden we een gelegenheid voor verwondering en appreciatie van elkaars cultureel erfgoed.

Daarnaast bieden we workshops, lezingen en een specialiteitenmarkt aan, om de culturele horizon van ons publiek te verbreden en de fascinatie voor het Oosten, toen en nu, met alle zintuigen in een gastvrije sfeer te verkennen.

CONCERTEN

Zangeressen Dominique Van Hof en Ellen Wils brengen met pianist Jelle Vastershaeghe een controversieel en sensueel zangrecital met pittige liederen uit de populaire muziekcultuur waar Oosterse culturen mengen met Europese verbeelding en stereotypen.

Uitvoerders:

Dominique Van Hof, zang

Ellen Wils, zang

Jelle Vastershaeghe, piano

Het recital “Les roses de Saadi” door sopraan Pauline Lebbe en pianist Florestan Bataillie, geeft een caleïdoscopische blik op het gelijknamige oriëntalistische gedicht, dat door een klein vijftigtal componisten uit Frankrijk en België op muziek werd gezet. De gedichten van Saadi Shirazi zullen gespiegeld worden dankzij de hulp van Ehsan Yadollahi en Farnoosh Khodadadeh.

Uitvoerders:

Ehsan Yadollahi, zang,tār en setar

Farnoosh Khodadadeh, zang en percussie

Florestan Bataillie, piano

Pauline Lebbe, zang en lector

Koto-speelster Aki Sato ontmoet sopraan Franches Dhont en pianist Lukas Huisman in een muzikale ontmoeting tussen Japan en Europese landen. Ze zullen de invloed van traditionele muziek uit het verre Oosten in Europese cultuur onderzoeken, maar tonen ook de omgekeerde beweging via Westers geïnspireerde muziek van Japanse componisten.

Uitvoerders:

Aki Sato, koto en zang

Franches Dhont, zang

Lukas Huisman, piano

Pianist Lester Van Loock brengt samen met Antwerpse sopraan Laurie Janssens een selectie van exotische liederen van Belgische componisten. “A la manière des Tankas” toont hoe verre landen onze cultuur hebben beïnvloed.

Uitvoerders:

Laurie Janssens, zang

Lester Van Loock, piano

“Le désert” is een ode aan de rijke muzikale cultuur van Noord-Afrika, in dialoog met Franse kunst uit de 19de eeuw. We nemen de woestijn als metafoor voor zowel het exotische en het vreemde als het sensuele en het mystieke van de landen boven de Sahara.

Uitvoerders:

Hilde De Clercq, percussie

Lidwien Van Winckel, zang

Lucie de Ley, piano

Pauline Lebbe, zang

Sadig Shiakh Eldin Gibril, oed

Hamdam: een uitnodiging om samen klanken, melodieën en composities te delen. Grijp je instrument, stem, beweging of beeld en vertel je verhaal tijdens dit vertelmoment!

Hamdam: “de persoon die dezelfde lucht inademt”, in Iran wordt een goede vriend ‘Hamdam’ genoemd. Vrienden die vrijuit emoties en gedachten delen met elkaar zonder bang te zijn voor een oordeel.

De onmetelijkheid van de voormalige Russische kaiserdom, met zijn ontelbare culturen en klimaten, roept op tot verwondering. Sopraan Lidwien Van Winckel en pianiste Natalyia Alexeeva brengen een muzikaal programma van Russische componisten, waar de ontmoeting tussen Europa en Azië centraal staat.

Uitvoerders:

Lidwien Van Winckel, zang

Nataliya Alexeeva, piano

Polina Alexeeva, viool

“Ode to India” vertelt de verwondering van Britse vrouwen voor het Indiase subcontinent, los van het mannelijke imperialistische instinct. Traditionele Indiase muziek vindt ruim ingang in de geglobaliseerde cultuur van het Britse imperium.

Uitvoerders:

Aaricia Ponnet, dans

Jana Pieters, zang

Paco Collumbien, piano

Leen Minten, percussie

Leo Van Cleynenbreugel, zang

LEZINGEN

Artistieke leiders Pauline Lebbe en Nicholas Cornia openen het festival met een lezing, met ruimte voor discussie en interactie.

WORKSHOPS

Zanger en leraar Peter Van Lierde, stichter van Center OLM geeft een interessante lezing-workshop rond de ontwikkeling van oosterse disciplines, zoals yoga en taiji, in de Westerse cultuur.

Workshopgevers: Peter Van Lierde en Helena De Beul

Een gezellige zondagvoormiddag met bordspellen beïnvloed door Azië en het Midden-Oosten.

Workshopgevers: Vadim Deylgat (Meeples), Kylian Verbraeken, Lynn Van Bosbeke, Mieke Dhondt en Leander Van Gijsegem.

SPECIALITEITEN-MARKT & WORKSHOPS

Uitvoerders

Aki Sato, koto en zang
Dominique Van Hof, zang
Ehsan Yadollahi, zang,tār en setar

Ellen Wils, zang
Farnoosh Khodadadeh, zang en percussie
Florestan Bataillie, piano
Franches Dhont, zang
Hilde De Clercq, percussie

Jana Pieters, zang
Jelle Vastershaeghe, piano
Laurie Janssens, zang
Leen Minten, percussie
Leo Van Cleynenbreugel, zang

Lester Van Loock, piano
Lidwien Van Winckel, zang
Lucie de Ley, piano
Lukas Huisman, piano
Nataliya Alexeeva, piano

Nicholas Cornia, artistiek leider
Paco Collumbien, piano
Pauline Lebbe, zang en lector
Peter Van Lierde, workshopgever
Polina Alekseeva, viool
Sadig Shiakh Eldin Gibril, oed